بازرسی

تنش گیری

237  تعداد بازدید

با توجه به توسعه و گسترش صنعت بخصوص در زمینه های نفت، گاز و پتروشیمی و کاربرد وسیع مخازن تحت فشار در این صنایع لازم است که کارشناسان و متخصصین این حرفه با کد و استاندارد های مربوطه آشنایی لازم و کافی را داشته باشد.

 

در مقاله حاضر به علت کارایی فراوان استاندارد ASME SEC VIII در بازرسی حین ساخت مخازن تحت فشار سعی شده است که نکات کلیدی آن و بازرسی های کارگاهی در اختیار خوانندگان محترم قرار داده شود. الزامات تنش زدایی مخازن تحت فشار مطابق با ASME SEC VIII با توجه به توسعه و گسترش صنعت بخصوص در زمینه های نفت، گاز و پتروشیمی و کاربرد وسیع مخازن تحت فشار در این صنایع لازم است که کارشناسان و متخصصین این حرفه با کد و استاندارد های مربوطه آشنایی لازم و کافی را داشته باشد. در مقاله حاضر به علت کارایی فراوان استاندارد ASME SEC VIII  در بازرسی حین ساخت مخازن تحت فشار سعی شده است که نکات کلیدی آن و بازرسی های کارگاهی در اختیار خوانندگان محترم قرار داده شود.

الزامات تنش زدایی مخازن تحت فشار مطابق با ASME SEC VIII
عوامل تعیین کننده تنش زدایی مخزن

1) تنش زدایی بر اساس سرویس مخزن:در صورتیکه مخزن حاوی سیال کشنده باشد، تنش زدایی بر روی مخزن با هر جنس و ضخامتی اعمال خواهد شد (مطابق UW 2)

.2) تنش زدایی بر اساس جنس و ضخامت مواد: مطابق با UCS 56 با توجه به جنس و ضخامت نیاز یا عدم نیاز به تنش زدایی مخزن قید شده است. بطور مثال برای مواد با P
NO: 1 Gr 1, 2, 3 در صورتیکه ضخامت آن بیش از 38 میلیمتر باشد، عملیات تنش زدایی می بایست صورت گیرد. برای ضخامت های بالای 32 میلیمتر و زیر 38 میلیمتر در صورتیکه عملیات پیشگرم تا دمای 95 درجه اعمال شده باشد نیازی با PWHT نمی باشد، در غیر اینصورت عملیات می بایست صورت گیرد.
مواردیکه باید قبل از عملیات تنش زدایی کنترل گردد:

1) جنس و ضخامت مخزن

2) دستورالعمل تهیه شده و مطابقت آن با استاندارد (در این قسمت می بایست با توجه به ضخامت و جنس مخزن میزان Holding Time و Holding Temperature را بررسی کرد که این امر توسط Table UCS 56 انجام می گیرد. برای مثال جهت مواد با P.NO: 1 Gr NO:1, 2 , 3 میزان Holding Temperature باید 595 درجه و زمان Holding برای ضخامت های تا 51 میلیمتر به ازاء هر 25 میلیمتر یک ساعت می باشد

3) گواهی کالیبراسیون کوره و ترموکوپل ها

4) محافظت از فلنج ها (سطح فلنج ها می بایست توسط مواد نسوز جهت جلوگیری از حرارت مستقیم پوشیده شود)

5) سختی سنجی مخزن (سختی سنجی می بایست در سه ناحیه جوش، فلز پایه و HAZ انجام گیرد)

6) ثبت مشخصات مخزن، تاریخ و امضاء بر روی گراف

الزامات تنش زدایی (مطابق UCS 56):1)

به هنگام قرار دادن مخزن در کوره دمای کوره نباید بیش از 425 درجه سانتیگراد باشد.

2) بالاتر از دمای 425 درجه سانتیگراد نرخ گرمایش مخزن نباید بیش از 222 درجه ساعت بر اینج باشد.

3) در هنگام گرم کردن مخزن اختلاف دمایی بین ترموکوپل ها نباید بیش از 120 درجه سانتیگراد باشد.

4) در هنگام نگهداری دما (Holding) اختلاف دمای بین ترموکوپل ها نباید بیش از 83 درجه سانتیگراد باشد.

5) نرخ سرد کردن مخزن در زمانیکه دما بیش از 425 درجه سانتیگراد باشد نباید بیش از 280 درجه ساعت بر اینج باشد.

6) سرد کردن مخزن می بایست تا دمای 425 درجه سانتیگراد انجام و کنترل گردد و زیر آن می توان مخزن را از کوره خارج کرد.
مواردیکه باید بعد از عملیات تنش زدایی کنترل گردد
1) بررسی گراف و انطباق آن با دستورالعمل و الزامات

2) سختی سنجی و مطابقت آن با استاندارد و عملیات سختی سنجی قبل از PWHT3) بازرسی چشمی و ابعادی فلنج ها ( در برخی موارد بخصوص در فلنج های با سایز پایین امکان انحراف آنها در اثر حرارت وجود دارد)

4) آزمون غیر مخرب – در صورت نیاز ( در برخی موارد بخصوص در ضخامت های بالا به علت امکان رشد و تشکیل ترک در جوش آزمون های غیر مخرب پس از عملیات PWHT انجام می گیرد )